De doodstraf werd van oudsher gezien als de zwaarste straf. Ze bestond bij de meeste natuurvolken. Bij een groot aantal cultuurvolken is ze nog steeds van kracht. Wie de hedendaagse discussie erover zvolgt kan twee richtingen onderscheiden. De ene wil de doodstraf afschaffen. De tweede pleit voor uitbreiding van de toepassing ervan.
Een onderliggende vraag is of het straffen van misdadigers afschrikt of juist niet. Helpt zwaar straffen misdrijven voorkome, of heeft het daar juist geen invloed op en werkt het sons zelfs in het tegendeel?
Ook de vraag of men menselijk of onmenselijk handelt ten opzichte van zijn medemens bij het toepassen van een definitieve straf als de doodstraf komt in elke discussie naar voren. Men kan er niet onderuit om zelf hierover een mening te vormen.
Inhoudsopgave
In Nederland is de doodstraf in 1870 afgeschaft. Na de Tweede Wereldoorlog heeft men de doodstraf weer van stal gehaald. Sinds 1983 verbioedt de Grondwet de doodstraf. In dit AO wordt een indringend beeld geschetst van wat de doodstraf inhoudt en wat de argumenten pro en contra zijn. De schrijver is erin geslaagd een goed overzicht te geven van de gehele problematiek van de doodstraf.